2013-02-19

Köttiga tankar

Har avverkat 40 minuter träning och unnar mig en titt på facebook medan jag hämtar andan. Mycket prat om rött kött i dag. Vi har infört EN röttköttdag i veckan. Inte mer. I bland kan det av nödfall bli mer men det går ganska bra att äta "vitt". Det blir mycket fisk, kyckling och vegetarisk. Jag är en anhängare av LCHQ, låg kolhydratkost av högsta kvalité. Ett superbt alternativ till LCHF om man har svårt för allt bacon och animaliska fetter och anser att även rotfrukter är en Guds gåva till människan.

Så här säger Fredrik Paulún om kött i hans bok LCHQ:

"Rött kött är rikt på protein, järn, vitamin B12 och andra nyttiga ämnen, men den moderna formen av kött vi är vana vid att köpa är ändå inte särskilt nyttig Orsaken är att tamboskap föds upp på kolhydratrika spannmålsprodukter som i djuren bildar osunda långkedjade mättade fetter. Dessutom är köttet från tamdjur alldeles för fett. Vilda djur rör sig ju konstant och är vältränade, vilket ger magrare och sundare kött med mer omättat fett och till och med omega-3-fett.Forskning visar att nötkött från tamboskap ökar inflammationer, vilket inte viltkött alls gör.Mycket tyder därför på att det inte är köttet i sig som ligger bakom den ökade risken för hjärt-kärlsjukdom, cancer och övervikt, utan den moderna fettsammansättning det bjuder på."

I går gjorde jag en vildsvinsgryta med torkade kantareller och färska champinjoner. Ingen i familjen kunde känna av viltsmaken som så många verkar frukta. I frysen ligger älgfärs och väntar på att bli till köttbullar eller pannbiffar. Jag blev glatt överraskad att hitta ett större utbud än renskav i City Gross köttfrysdisk.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar